måndag 30 november 2009

Marshmallowtestet

"I en välkänd studie testades nära hundra barns förmåga att vänta på belöningar. Forskaren visade en marshmallow för ett barn som fick välja att äta när som helst. Samtidigt fick barnet veta att de skulle få en till om de orkade vänta till forskaren kom tillbaka. Därefter lämnade forskaren rummet och kom tillbaka femton minuter senare, men barnen visste inte hur lång tid det skulle ta. I ett snitt väntade barnen i åtta minuter innan de åt upp godiset.
Tio år senare följdes barnen upp och man fann häpnandsväckande samband. Barnen som hade lyckats vänta längre på testet i förskolan hade tre gånger större chans att lyckas i skolarbetet, fyra gånger större chans att ha goda relationer med kamrater och dubbelt så stor chans att på ett bra sätt hantera vardagsproblem.
Barnen följdes upp igen när de var arton år. Vid den uppföljningen fann man att barnen som kunde vänta i förskolan hade sex gånger högre chans att lyckas bra på högskoleprovet. "

Mischel, Shoda & Peake, 1988; Shoda, Mischel & Peak, 1990.

.....vänta, vänta, vänta.......ja att kunna vänta och inte följa sina impulser direkt verkar i alla fall enligt denna forskare vara något bra...men vad är det i väntandet som är så unik?....

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar